Nyheter

DSA har tagit fram material för resultatspridning av projektet. Arbetet har resulterat i tio resultatfilmer och en broschyr.  
Nio av resultatfilmerna är om enskilda projekt och de resultat som kommit fram i varje enskilt projekt. Den tionde filmen är över hela projektet Dala Sports Academy och de resultat som projektet arbetat fram under projektperioden (2015-06-16 - 2018-02-28).
Här nedan kan ni se resultatfilmen för projekt, på vår Youtubekanal har vi satt ihop en spellista där alla resultatfilmer finns med. 

Broshyren som innehåller beskrivningar om dubbelt så många projekt som resultatfilmerna omfattar har tagits fram i en begränsad tryckt upplaga och i en digital upplaga. Den digitala upplagan kan ni bläddra i här

Tidigare under året fick Dala Sports Academy en förfrågan från Vasaloppets Marknads AB om att hjälpa till att ta fram manus till kortfilmer som kan vara till stöd för Vasaloppsdeltagare. Under hösten har en arbetsgrupp vid Dala Sports Academy arbetat fram manusförslag och i början av december spelades två av filmerna in i Högskolan Dalarnas Idrottslaboratorium, LIVI, i samarbete med Pellas Media & Kommunikation AB. Lars Wedholm (DSA) och Vasaloppscoachen Rikard Tynell (Tynell Activity) förmedlar den vetenskapligt förankrade kunskapen om åkekonomi vid längdskidåkning på ett pedagogiskt sätt.

De två filmerna: ”Vasaloppsskolan vad är åkekonomi?” och ”Vasaloppsskolan åkekonomi vid stakning”  berör bland annat: Vad åkekonomi är, hur stor inverkan den har på prestationen i Vasaloppet samt några enkla tips om vad man ska tänka på för att förbättra sin åkekonomi. Titta gärna igenom de övriga fyra filmerna i Vasaloppsskolan, där DSA fungerat som bollplank, vilka ger träningstips till alla er som är intresserade av längdskidåkning. Filmerna kan ni se nedan. 

Under gårdagskvällen anordnade vi tillsammans med F7 Dalarna en öppen föreläsning med Yngve Bergqvist som är grundare av ICEHOTEL i Jukkasjärvi. Snöandet gjorde att Yngve blev lite försenad. 
Väl på plats inledde Yngve med att berätta om hur han startade med forsränning och fortsatte sedan att berätta om uppstarten av ishotellet, som i första upplagan var 60 m2.  Ishotellet idag är över 5 500 m2 stort och årets ishotell är det 29:e i ordningen. Isen tas från Torneälven som ligger precis bredvid hotellet. 
Yngve berättade om hur ishotellet har bidragit till Jukkasjärvi där skolan gick från nedstängingshot till att bli full.  Vidare köper hotellet in tjänster från lokala entreprenörer för flertalet miljoner varje år. 
Yngves tre bästa tips till entreprenörer är att gräva där du står för det mesta är ogjort samt se möjligheter istället för hinder och att tänka långsiktigt .   

loading...

Jenny Isberg och Magnus Carlsson representerade Högskolan Dalarna och Dala Sports Academy under denna vecka i Bryssel genom deltagande i 6th European Platform for Sport Innovation (EPSI) Conference. Drygt 60 personer från ett tiotal länder deltog i konferensen som hölls den 21 november.
Anna Kleissner, vice VD och senior forskare på SportsEconAustria föreläste om hur stor effekt sport har på såväl den nationella som globala ekonomin.  
Jordi Escribá, B-Link berättade om utlysningar som finns ute och utlysningar som kommer att lysas ut i EU:s olika fonder/program inom sportsektorn. 
Vice ordförande (tidigare ordförande) för Europeiska regionkommitén Markku Markkula belyste vikten av sportområdet i den regionala utvecklingen samt möjligheterna till gränsöverskridande synergier. 

Nedan kan ni se några bilder från konferensen och programmet för konferensen finns att ta del av nedan. 
 

Under gårdagen (20/11) så fortsatte vi med filmningen av resultatfilmerna. Tillsammans med Matiné Film & Television AB så tillbringade vi hela gårdagen i labbet och en stund i gymmet som ligger i anslutning till labbet. Tre av våra delprojekt filmades under gårdagen, Plastskidspår (Speedface AB), Stärkevästen (Knutakuten) och Skigrip (Skidrott AB).  Vi har ett antal tillfällen kvar då det ska filmas innan filmerna slutligen ska klippas ihop.  

loading...

Arkiv